Hem Företag Privatpersoner Kontakt
Varför kostar det så mycket jämfört med andra sjukgymnaster?
De flesta sjukgymnaster som jobbar privat har ett avtal i någon form som gör att de får betalt av landstinget för den övriga kostnaden. Sådana avtal är mycket svårt att få numera, i stort sett omöjligt, på grund av landstingets ekonomi. De som finns säljs eller ärvs när en äldre sjukgymnast till exempel går i pension.
Varför ska jag betala så mycket när jag kan gå till en sjukgymnast som är mycket billigare?
Därför att vi behandlar manuellt (med händerna, akupunktur, laser eller liknande). De flesta sjukgymnaster gör inte det utan skickar hem den besvikna patienten med ett gummiband och ett träningsprogram och vi är av den uppfattningen att det inte alltid räcker, vi tror att man ofta behöver både manuell benhandling och egen träning. Dessutom är det ofta lång kö för att få komma till en sjukgymnast. Vi har möjlighet att kunna ta emot Dig inom några dagar. För den som drabbats av något akut besvär som till exempel ryggskott, kan det vara värt att betala lite mer för att få hjälp snabbt och slippa ha ont.
Är det någon skillnad på hur du jobbar och hur sjukgymnaster inom landstinget jobbar?
Ja, de använder sig sällan av manuella behandlingar vilket många gånger har en ekonomisk orsak. Många får träna i grupp vilket kan fungera bra för en del, medan många behöver den manuella behandlingen också.
Vilka besvär kan jag få hjälp med?
Vanliga besvär som till exempel ryggvärk, smärtar i axlar, nacke och knän men även mindre vanliga besvär som fibromyalgi och huvudvärk. Du kan även få hjälp med rehabilitering efter till exempel en fraktur eller en operation.
Kan jag få massage?
Ja, om vi bedömmer att det är den rätta behandlingen som en del i den totala sjukgymnastiska behandling men inte annars.
Hur går ett besök till?
Första besöket tar ungefär 60 minuter. Då tas en grundlig anamnes (sjukdomshistoria) och en ordentlig undersökning görs. Efter det tas beslut om lämplig behandling. En behandling kan till exempel bestå av mobilisering (”töjning” av ledkapsel/stabiliserande muskulatur), stretch, mjukdelsbehandling såsom massage eller triggerpunktbehandling. Fokus läggs på att minska smärtan och återfå normal rörlighet. Det är viktigt att hitta orsaken till ett besvär så att man kan behandla det, till exempel genom att ändra arbetsställning eller stärka viss muskulatur. Du får alltid tips och hemövningar.
Ibland kan det behövas flera behandlingar och då fortsätter man där man slutade efter en kortare avstämmning och undersökning för att fastställa aktuellt utgångsläget. Detta besök tar ofast lite kortare tid, cirka 45 minuter.
Det finns ingen möjlighet till egen träning hos oss så att betala 400 kronor för att träna själv är inget du kommer att råka ut för. Vi ger Dig en aktiv behandling, där Du oftast är passiv, vilket är det Du betalar för. Vi kan dock instruera övningar för att Du ska kunna utföra dem hemma eller på ett gym.
Vad är det för skillnad på en naprapat och en sjukgymnast?
Naprapaten är mest inriktad på led- och muskelrelaterade problem medan sjukgymnasten får en bred grund med mycket neurologi, medicin och rehabilitering. Detta gör det möjligt för oss att jobba på sjukhus och rehabkliniker för till exempel neurologiskt sjuka såsom storke, MS, Parkinson med mera. Under sjukgymnastens sista termin väljer man en inriktning som i vårt fall var led- och muskelrelaterade problem. Vi har alltså en bred grund med en inriktning som liknar naprapatens och vårt och naprapatens tankesätt stämmer ofta överens.
Vad är det för skillnad på en kiropraktor och en sjukymnast?
Kiropraktorn är mest inriktat på kotorna och använder sig ofta av manipulation (att knäcka). Som sjukgymnast jobbar man även med muskler och behandlar leder på andra sätt.
Kontakt: 073-650 00 68 sjukgymnastik@perita.se |
|